Tarta A la Ferrero Rocher

Moja rozpływająca się w ustach tarta A`la Ferrero Rocher zrobiona na mleku kokosowym może Wam posłużyć jako doskonałe źródło tłuszczu w diecie, a zarazem zdrowy odpowiednik słodyczy. Z kawą daje błogie połączenie dla prawdziwych łasuchów.

Mleko kokosowe wytwarza się ze stałego miąższu kokosa połączonego z wodą. Produkuje się je przez ręczną lub mechaniczną ekstrakcję z miąższu kokosa, a ilość użytej do tego procesu wody wpływa na konsystencję i zawartość tłuszczu w gotowym produkcie. W składzie zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dlatego porównuje się je do prozdrowotnego oleju kokosowego. Naukowcy wykazują związek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych na utratę masy ciała oraz na metabolizm, bo ich transport przebiega bezpośrednio do wątroby, gdzie są przekształcane w energię.

Spód:

-170 g mąki owsianej (ja zmieliłam po prostu płatki owsiane)
-szczypta soli
-jajko
-2 łyżki ksylitolu/miodu
-łyżka kakao
-120 g oleju kokosowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na kruche ciasto.
Następnie jak już mamy zbitą kulkę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i wciskamy w formę do tarty o średnicy 23 cm.
Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.

MUS DAKTYLOWY:

-200 g daktyli
Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na gładki mus.
ORZESZKI DO ŚRODKA:
2 garście orzechów laskowych

KREM À LA FERERRO:

-Stała część mleka kokosowego (musi byc twarda część, więc mleka z dużą ilością dodatków odpadają!)
-Łyżka kakao
-5 kostek gorzkiej czekolady (rozpuszczamy ją w odrobinie mleka jakieś 2-3 łyżki)
-50 g ksylitolu/miodu

Mleczko mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładki krem.

TERAZ POŁĄCZMY CAŁOŚĆ:

Na ostudzony spód smarujemy mus daktylowy. Wykładamy na niego orzeszki tak, żeby były na całej powierzchni ciasta. Następnie wylewamy na to nasz krem Ferrero i wkładamy na 2-3 godzinki do lodówki.

Hit enter to search or ESC to close