Wychodzę z założenia, że zdrowe jest to co najmniej przetworzone, dlatego słodycze robię sobie samemu. Jako, że jestem absolutnym przeciwnikiem cukru stworzyłam pyszną czekoladową tartę na bazie ksylitolu i mąki owsianej. Obalam mit, że jeśli coś nie ma cukru to musi być niedobre!
Składniki:
Spód:
– 180 g mąki owsianej
– 100 g oleju kokosowego
– jedno żółtko jaja
– 2 łyżki kakao
– pół szklanki ksylitolu
– 3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą w misce do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie ugniecione ciasto formujemy na kształt kuli, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto i wbijamy w formę do tarty nasmarowaną olejem kokosowym. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut i zostawiamy do ostudzenia.
Masa:
-2 puszki mleczka kokosowego (tylko stała część, dlatego najlepiej wstawić je dużo wcześniej do lodówki – mi pasuje tutaj mleczko z Lidla, bo doskonale się rozwarstwia na wodę i część stałą)
– dwie łyżki ksylitolu
– dwie miarki odżywki białkowej czekolada lub orzech lub opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
– 2 łyżki kakao
– kilka kostek gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
Sposób przygotowania:
Z mleczka pozyskujemy część stałą i wkładamy ją do miski. Do tego wsypujemy resztę składników oprócz czekolady i blendujemy na gładką masę. Czekoladę kroimy na malutkie kosteczki i dosypujemy do masy, mieszając łyżką.
Wierzch:
– dwie kostki czekolady gorzkiej
– 3 gruszki
– 3 łyżki ksylitolu
– pól szklanki wody
– sok z połowy cyryny
Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne. Polewamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy wodę, dodajemy ksylitol doprowadzamy do zagotowania i dodajemy do tego ćwiartki gruszek. Gruszki dusimy w syropie jednak uważamy aby nie robić tego zbyt długo, bo się rozpadną.
Gdy gruszki będą już bardzo miękkie wyciągamy z syropu i pozostawiamy do ostudzenia.
Całość łączymy ze sobą w kolejności na spód wylewamy masę, na masę kładziemy gruszki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki.