Drożdżówki z budyniem i borówkami

Zawsze staram się znaleźć mniej kaloryczną alternatywę dla rzeczy, na którą w danym momencie mam wielką ochotę. Wczoraj były to polskie drożdżówki, które zjem do kawy na drugie śniadanie! Przepis nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kucharskich, dlatego zachęcam do zrobienia go.

Potrzebne nam będą:

ciasto:

– 500 g mąki pszennej typ 500
– szklanka mleka 2%
– około 1/3 drożdży piekarskich
– łyżeczka cukru brązowego (do wyrośnięcia zaczynu drożdży)
– 2 jaja
– łyżka masła

Środek:

– budyń waniliowy bez cukru
– dwie łyżki ksylitolu
– 0,5 l mleka
– borówki amerykńskie

Sposób przygotowania:

1. Najpierw robimy zaczyn z drożdży. Łączymy je krusząc z ciepłym mlekiem i 2 łyżeczkami mąki i cukrem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsypujemy mąkę, jajo i roztopione, ostygnięte masło. Dodajemy do tego zaczyn z punktu 1.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie. W misce rozsypujemy trochę mąki i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 h.
4. Po upływie 1,5 h wyrabiamy ciasto jeszcze przez 1 minutę. Dzielimy ciasto na kilka kulek i rozpłaszczamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. w środku robimy małe wgłębienie na nazienie. Odstawiamy na 10 minut i w tym czasie robimy budyń.
5. Z pół litra zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki. Wsypujemy do niej zawartość torebki budyniu i dwie łyżki ksylitolu. Resztę mleka zagotowujemy powolutku wlewając tą ćwiartkę połączoną z proszkiem i ksylitolem. Budyń na małym ogniu ciągle mieszamy.
6. Do wgłębień w drożdżówce dodajemy nasze nadzienie i wbijamy w nie borówki.
7. Boki drożdżówki smarujemy mlekiem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Przepis jest prosty jednak trzeba czekać na wyrośnięcie drożdży, dlatego warto zrobić je w tedy gdy na przykład mamy wolną sobotę. Polecam serdecznie dla tych co cenią sobie domowej roboty jedzenie, a nie idą na łatwiznę i kupują w sklepie gotowe.

 

Hit enter to search or ESC to close