Aromatyczny, przeciwbakteryjny krem czosnkowy

Dzisiaj przedstawiam Wam zupę czosnkową. Idealna w okresie przeziębieniowym takim jak teraz. Niestety zimy w tym roku nie ma i wszystkie zarazki nie zdążyły się wymrozić, więc musimy wspomóc się jakoś inaczej.

Krem jest bardzo aromatyczny i pyszny, jednak nie zaliczyłabym go do FIT dań ze względu na zawartość śmietany. Pamiętajmy jednak, że czasami warto postawić na tego typu posiłek, ponieważ trzeba zadbać nie tylko o sylwetkę, ale i o zdrowie. Ja taki krem zaserwowałam na sobotni obiad i nie ukrywam, że bardzo mocno mnie nasycił. Sama borykam się z przeziębieniem, dlatego mam nadzieję, że pomoże je pogonić. Polecam zwłaszcza przy chorobach i sądzę, że zasmakuje każdemu.

Składniki:

-10 ząbków czosnku
-1,5 l bulionu (ja ugotowałam sobie go wcześniej na samych warzywkach z dodatkiem przypraw)
-200 ml śmietany 30%
-4 duże ziemniaki
-1 cebula
-łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion z warzyw: marchew, pietruszka, cebula, seler, por, lubczyk, przyprawy.
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Obieramy ziemniaki i również kroimy je w kostkę.
W osobnym garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy do niego cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki i ciągle mieszamy aby się nam nie przypaliło. Po około 5 minutach dodajemy do tego wcześniej ugotowany bulion wraz z warzywami.
Gotujemy jeszcze przez jakiś czas. Tak aby ziemniaki były miękkie. Śmietankę przelewamy do kubeczki i dodajemy chochlę zupy. Mieszamy i wlewamy do całości. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z przypieczonym chlebkiem gryczanym i startym serem.

Hit enter to search or ESC to close