Bardzo niskokaloryczny obiad

Uwielbiam makaron jednak jest on dość mocno kaloryczny, niestety. Ogólnie co jakiś czas nie mam problemu zjeść spaghetti jednak w tygodniu staram się trzymać michę i robić sobie mniej kaloryczne potrawy.

Miałam niesamowitą ochotę na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą dlatego postanowiłam jakoś go odchudzić i zrobić sobie spaghetti z cukinii. Nie zawiodłam się, bo przepis wyszedł pyszny i w jakiejś dużej części zaspokoił moją ochotę na kaloryczny makaron.
Znalazłam w swojej szafce strugaczkę do warzyw, którą zapewne wiele z Was ma w domu i nigdy jej nie użyło i udało się zrobić z tego swego rodzaju majstersztyk.

Składniki:

– 3/4 cukinii
– olej w sprayu
– 4 ząbki czosnku
– pół opakowania szpinaku BABY
– pasek sera gorgonzola 50-60 g
– łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz, kolendra
– pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Cukinię obrałam moją dizajnerską strugaczką. Można ją zakupić w sklepie wszystko po dwa złote lub na internecie za grosze.

Spryskałam patelnię olejem w sprayu. Poszatkowałam szpinak i dodałam na rozgrzaną patelnię. Wcisnęłam czosnek i doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam makaron z cukini
Dodałam do całości ser gorgonzola i jak już się roztopił to łyżkę jogurtu naturalnego. Wkroiłam pomidorki i posypałam wszystko kolendrą.

Cały obiad ma około 250 kcal w tym B: 15 g , W: 12 g , T: 15 g

Hit enter to search or ESC to close