Ciasteczkowy mini pudding z chia

Wszędzie dziś serduszka to i u mnie na blogu też będą. Podobno przez żołądek do serca, więc ja stworzyłam słodkie serduszka, które będą idealne na walentynkowe popołudnie przy kawie.

Składniki:

– 5 ciasteczek kruchych bez cukru – ja użyłam morelowe z firmy Sante, ale mogły by być herbatniki
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– mleczko kokosowe (stała część)
– 3 łyżki nasionek chia
– miarka odżywki białkowej lub dwie łyżki mleka w proszku i kilka kropel aromatu waniliowego
– dwie łyżki ksylitolu
– galaretka bez cukru

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruszymy w blenderze. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku i dodajemy do ciasteczek.
Tak zrobioną i zmieszaną masę wylewamy do foremek serduszkowych na muffiny, tak aby zakryło tylko sam spód. Mi wyszło 8 sztuk. Wkładamy do lodówki.


Stałą część mleczka kokosowego, blendujemy z odżywką/mlekiem w proszku i ksylitolem. Dodajemy nasionka chia i mieszamy wszystko łyżką.
Na ostudzony spód wlewamy kokosową masę i odstawiamy do lodówki.
W między czasie zalewamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia.
Gdy melczko w lodówce nam stężeje, a galaretka wystygnie wlewamy ją na górę i znowu odstawiamy do lodówki na całą noc, aż stężeje.

Bardzo prosty przepis, a tyle radości. Takie zdrowe słodycze, będą zdecydowanie lepszym zamiennikiem niż te, które zawierają w sobie tonę cukru, utwardzonych tłuszczy i innych niepotrzebnych konserwantów.

Hit enter to search or ESC to close