Ciasto leśny mech, które rozpływa się w ustach

Szpinak od dziś nie musi nam się już kojarzyć tylko z wytrawnymi potrawami. U mnie świetnie sprawdził się w pysznym cieście, które powala na kolana nie tylko wyglądem, ale również smakiem!

Oprócz tego, że szpinak ma wiele właściwości odżywczych jak już pisaliśmy kilka postów temu, dodatkowo świetnie komponuje się w FIT deserach. Serdecznie polecam każdemu, kto uwielbia słodycze i ostrzegam, że ciasto uzależnia 🙂

Biszkopt:

-4 jaja
-3/4 szklanki ksylitolu
-Mąka ryżowa 120 g
-mąka kukurydziana 80 g
-szpinak rozdrobniony paczka
-łyżka proszku do pieczenia
-400 g jogurtu greckiego

Jaja miksujemy z ksylitolem. Dodajmy jogurt i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Szpinak odmrażamy i odsączamy z wody, dodajemy do masy i wszystko razem mieszamy na gładki mus.
Masę przelewamy do okrągłej formy. ( ja swoją wysmarowała olejem kokosowym, żeby ciasto nie przywarło)

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez 55-60 minut.

Masa:

-2 puszki mleka kokosowego z Lidla (tylko stała część
-1/3 szklanki ksylitolu
-odżywka białkowa u mnie Olimp Sport Nutrition smak solony karmel ( opcjonalnie może być olejek o dowolnym smaku dostępny w każdym sklepie lub budyń waniliowy bez cukru ) jeśli chcecie uzyskać smak solonego karmelu bez odżywki można dodać masło orzechowe i odrobinę soli himalajskiej .
-czekolada gorzka kilka kostek

Wszystko razem oprócz czekolady blendujemy i wsadzamy do lodówki. Czekoladę kroimy na małe kawałki i wsypujemy do schłodzonej masy.
Po ostygnięciu biszkoptu odkrawamy górę (około 1 cm ciasta ) i ciasto kruszymy na talerzyk. Wylewamy na biszkopt krem i dociskamy na masę pokruszony wcześniej biszkopt. Zdobimy żurawiną.
Ciasto rozpływa się w ustach! <3

Całe ciasto ma 2134 kcal w tym:

B: 110 g
W: 202 g
T: 97 g.

Z ciasta wyszło mi 10 równych kawałków, a więc jeden kawałek ma: 213,4 kcal w tym:

B: 11g
W: 20,2 g
T: 9,7 g.

Produkty takie jak odżywka białkowa, czy ksylitol znajdziesz na www.bodypak.pl 

Hit enter to search or ESC to close