Pyszne czekoladowe ciasto z borówkami bardzo dobrze komponuje się z popołudniową kawą. W dodatku nie ma zbyt wiele kalorii, ponieważ zamiast cukru użyliśmy ksylitolu. Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego to warto wypróbować taką alternatywę. Jeden kawałek to niecałe 200 kcal.
Składniki:
Biszkopt:
– 7 dużych jaj
– 7 łyżek ksylitolu
– 4 łyżki mąki owsianej
– 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka z jaj rozdzielamy ze sobą. Ubijamy pianę z białek, do której stopniowo dodajemy całość ksylitolu. Dalej ubiajmy. Gdy słodkie białka będą już sztywne dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na małych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę owsianą zmieszaną z kakao i mieszamy wszystko do połączenia sk ładników drewnianą szpatułką.
Środek:
– opakowanie serka ricotta lub jeśli ktoś chce wersję bardziej kaloryczną to może być mascarpone
– miarka odżywki białkowej
– łyżeczka ksylitolu
– borówki amerykańskie
Sposób przygotowania:
Serek mieszamy z odżywką i ksylitolem. Biszkopt kroimy na pół długim nożem. do środka smarujemy serek, wbijamy do niego borówki i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Ciasto wkłądamy do lodówki. Ja na górę dodałam krem czekoladowy choconutto, ale może być kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady.