Co to jest mączka chleba świętojańskiego? Przepis na babeczki

Zarówno kakao, jak i karob mają wysokie miejsce w żywieniu człowieka. Jednak w dobie popularności zdrowej żywności, liczenia kaloryczności posiłków oraz unikania glutenu i tłuszczy przyjrzyjmy się bliżej produktowi, który nosi wdzięczną nazwę „mączka chleba świętojańskiego”.

Zdecydownie nie można powiedzieć co jest lepsze, bo ja uznałabym kakao jako wyższe chociażby za smak, ale warto czasami odmienić swój jadłospis i wypróbować innych rzeczy niż tylko te pospolite. Zatem czym różni się karob od kakao?

Choćby tym, że nie zawiera kofeiny, w momencie kiedy kakao ma jej aż 230 mg/100g! Dodatkowo karob zawiera zdecydowanie mniej tłuszczy niż kakao, co zdecydowanie obniża jego kaloryczność. Ma więcej różnorodnych składników odżywczych oraz witamin. Myślę, że ważną funkcję spełnia u wegan ponieważ zawiera sporo witamin z grupy B, które zazwyczaj pozyskujemy z produktów mięsnych. Z uwagi na to, że karob nie zawiera substancji stymulujących jak kofeina, czy teobromina jest produktem bardzo bezpiecznym dla kobiet karmiących, osób starszych i dzieci. Dodatkowo karob zawiera kwas galusowy, który ma bardzo silny potencjał antynowotworowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Mączka chleba swiętojańskiego nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana u osób chorych na celiakię oraz tych, którzy mają problem z nietolerancją glutenu.

Przepis na babeczki z karobem:

– 100 g daktyli bez pestek
– pół banana
– 100 g mąki kukurydzianej
– 50 g mąki ryżowej
– 50 g mąki jaglanej
( może być 200 g jednego rodzaju mąki, ja poeksperymentowałam z tym co miałam w szafce, więc jeśli komuś nie zależy, zeby było bezglutenowo, to może wykorzystać inna mąkę)
– szklanka mleka migdałowego
– 1/3 szklanki oleju/masła (ja użyłam kokosowego)
– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżka karobu
– maliny

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie zblenduj je. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy daktylowej. Mąki, proszek i karob zmiszaj w misce. Do daktyli dodaj jajo, mleko i olej. Zmieszaj wszystko i połącz z suchymi składnikami. Wszystko zmiksuj i przelej do foremek na muffiny. Udekoruj malinami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Hit enter to search or ESC to close