Cukiniowe spaghetti z sosem z boczniaków

Jedno z moich ulubionych dań to spaghetti. Jest ono jednak dość kalorycznym daniem, ponieważ zawiera węglowodany złożone w postaci makaronu, oraz ciężki mięso wołowe, które ja dziś postanowiłam zastąpić niesamowitymi boczniakami, które mają ogrom wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka!

Składniki:

  • grzyby boczniaki,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • bazylia, sól, pieprz, chilli ,
  • cukinia,
  • odrobina ksylitolu,
  • oliwa, cebula, czosnek, parmezan

Przygotowanie:

Cukinię obieramy n makaron, można nożem w paseczki, ale są też do tego specjalne obieraczki, które kupisz w każdym sklepie „wszystko po 2 zł”. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i boczniaki. Podsmażamy.
Dodajemy sos pomidorowy oraz przyprawy i czosnek. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na patelnię dodajemy makaron z cukinii. Mieszamy wszystko i gotujemy jeszcze 10 minut. Można też makaron ugotować na parze, ale szybciej jest wrzucić go do sosu na patelnię.
Posypujemy danie startym parmezanem.

Hit enter to search or ESC to close