Czym zastąpić cukier? Lista bezpiecznych słodzików.

Czym zastąpić cukier? To pytanie coraz częściej pojawia się w dzisiejszym świecie z tego względu, że ludzie nie tylko chcą dbać o nienaganną sylwetkę, ale również u coraz większej ilości ludzi diagnozuje się cukrzycę i insulinooporność. Na sklepowych półkach widuje się coraz więcej produktów z dziwnymi nazwami reklamowanymi jako zdrowe zamienniki cukru, ale które z nich są warte polecenia opowiem Wam w tym artykule.

Nadmiar cukru w diecie to poważna sprawa. Prowadzi to do rozwoju wielu chorób takich jak: próchnica, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i wielu innych. Na rynku spotykamy się ze sporą ilością zamienników cukru, co oznacza, ze nie musimy eliminować ze swojego życia słodkiego smaku. Wbrew opiniom wcale nie są rakotwórcze i szkodliwe, a stosowanie ich daje szereg różnych korzyści dla naszego zdrowia. Na co zatem zamienić cukier? Wymienię w punktach kilka produktów, które na prawdę są warte uwagi.

1. Stewia

To roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej. Zawiera w sobie glikozydy stewiolowe, które mają słodki smak. Stewia jest bardzo niskokalorycznym słodzikiem zatem będzie miała doskonały wpływ przy budowaniu sylwetki. Stewia jest słodsza od cukru o jakieś 200 razy, dlatego do słodzenia herbaty wystarczają niewielkie ilości.  Znam wielu zwolenników stewii jednak dla mnie wyczuwalny jest bardzo jej specyficzny smak i nieczęsto używam jej w swojej diecie. Dla osób zdrowych jest dobrym zamiennikiem cukru, jednak krąży w świecie informacja, że nieznacznie podnosi poziom cukru, co powoduje wyrzuty insuliny zatem dla cukrzyków polecałabym inne słodzidła tak profilaktycznie.

2. Ksylitol

To zdecydowanie mój ulubiony zamiennik cukru. Wytwarza się go z kory brzozy i zawiera on o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Ma też niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny i jest idealną alternatywą dla diabetyków. Do tego do złudzenia przypomina zwykły cukier! Jest bakteriobójczy i wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową u zdrowych osób. Jego słodkość jest prawie identyczna jak cukier, a do tego jest on do złudzenia podobny do cukru. Dodaje go do ciast, herbaty i wielu innych potraw, które wymagają ode mnie słodzenia. Problem tylko z jego ceną jest dość drogi, a producenci wiedząc, że jest to spore dobro jeszcze dodatkowo podnoszą jego cenę. Jest on też produktem z grupy Food Map`s, dlatego dla osób z problemem IBS (zespół jelita nadwrażliwego) nie będzie do końca dobrym rozwiązaniem.

3. Erytrytol

Nazwa dość specyficzna, ale całkiem bezpieczna. Jego indeks glikemiczny jest równy ZERO, dlatego będzie również dobrą opcją dla cukrzyków! W dodatku jego cena jest dużo mniejsza niż ksylitolu i nie podrażnia jelit, więc osoby z IBSem mogą go używać bez większych problemów. Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii, więc jest idealny przy diecie redukcyjnej.
Erytrytol wygląda jak cukier. Jest trochę mniej słodszy od niego, ale nie wiele. Warto zamienić cukier na erytrytol, ponieważ nie wpływa on na poziom glukozy i insuliny we krwi. To mój drugi ulubiony słodzik, bo oprócz ksylitolu najczęściej dodaję go do swoich potraw.

4. Miód

Miód ma sporo właściwości leczniczych. Wzmacnia serducho, ma właściwości antybakteryjne i bakteriobójcze. Jest to jeden z tzw. naturalnych antybiotyków. Zdecydowanie warto wprowadzić go do codziennego menu jednak musimy pamiętać, że jest kaloryczny. 100 g miodu dostarcza 319 kcal. Kaloryczność miodu jest jednak zrzucana jednak na bok ze względu na szereg jego właściwości zdrowotnych. Będzie doskonałą alternatywą na przykład dla dzieci, bo oni w większości przypadków kalorii liczyć nie muszą 🙂

Wymieniłam 4 produkty, które ja używam. Stewi może mniej, ale pozostałe są obecne w mojej diecie na co dzień. Osobiście nie brakuje mi cukru mając te zamienniki, ale też nie będę mówić, że jeśli ktoś podaruje mi czekoladę MILKĘ, to ja jej nie zjem, bo tam jest cukier. Jestem zdrowa. Nie mam cukrzycy, dlatego od czasu do czasu mogę pozwolić sobie na coś słodkiego w tej „niezdrowej” wersji jednak jeśli mam wybór i ja mogę decydować o tym co będzie nadawało słodkość moim ciastom to są to właśnie rzeczy, które wymieniłam.
Polecam zapoznać się z nimi bliżej i tak jak ja wprowadzić je do swojego codziennego menu.

 

Hit enter to search or ESC to close