Domowa granola, czyli jak stworzyć śniadanie bez cukru

Przedstawiam przepis na domową granole. W większości wypadków na sklepowych półkach mamy płatki, które zawierają niepotrzebne substancje antyżywieniowe takie jak: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy. Nie sugerujmy się tym, że na opakowaniu możemy znaleźć napis Fitness. Warto postawić na lepszej jakości domowej roboty płatki, które będą nie tylko sprzymierzeńcem naszego zdrowia, ale i sylwetki.

Potrzebne nam:

– płatki owsiane
– płatki żytnie
– płatki jaglane
– suszona morwa
– żurawina
– suszone morele
– orzechy włoskie
– ekspandowane ziarna np. jagły lub amarantusa
– miód

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą tak aby uzyskać gęstą masę. Wszystko wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wsadzamy do piekarnika na 7 minut i kroimy na granolę.
Gotową możemy wykorzystać np. do porannego śniadanka. U mnie idealnie spisała się z jogurtem naturalnym z chia oraz borówkami.

 

Hit enter to search or ESC to close