Domowe rafaello z kaszy jaglanej

Kto uwielbia Rafaello łapka w górę! Tak, tak ja też, dlatego znalazłam zdrową alternatywę dla naszego mało „fit” przysmaku! Zrobione z odżywczej kaszy jaglanej i energetycznego mleka kokosowego, w sumie dają połączenie idealne. Polecam serdecznie i jestem pewna, że jak zrobisz to nie będziesz żałować.

Składniki:

– Woreczek kaszy jaglanej
– mleko kokosowe mocno schłodzone bo potrzebna będzie nam część stała
– Odżywka białkowa waniliowa lub mleko w proszku
– ksylitol 2 łyżki
– olejek waniliowy
– miód dwie łyżki
-Wiórki kokosowe 100 g
-Olej kokosowy jedna łyżka

Sposób przygotowania:

1. Kasze jaglaną opłukaj i ugotuj w wodzie, do której dodaj kilka kropelek olejku waniliowego i miód (jedną łyżkę).
W między czasie oddziel śmietankę z mleczka kokosowego i zblenduj ją z odżywką i drugą łyżką miodu. Jeśli nie używasz odżywek możesz wsypać mleko w proszku, albo wogóle pominąć ten składnik.

2. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i dodaj do mieszanki.
Następnie wyciągnij ugotowaną kaszę jaglaną z woreczka i dorzuć do całości.

3. Wszystko razem zblenduj na bardzo gładką masę i odstaw na pół godzinki do lodówki.
Spróbuj masę, jeśli będzie dla Ciebie mało słodka, to dosłodź ksylitolem lub miodem.
4. Następnie wyciągnij i uformuj z masy małe kuleczki.
Obtocz je we wiórkach kokosowych i odstaw z powrotem do lodówki.

Placki są bardzo energetyczne. Cała masa ma 1714 kcal w tym:

B: 74 g
W: 92 g
T: 120 g.

Oczywiście dzieląc na małe kuleczki będzie to fajny posiłek/alternatywa dla słodyczy. Mi wyszło ponad 40 takich kuleczek więc jedna będzie miała w bardzo dużym przybliżeniu około 40 kcal.

Produkty takie jak ksylitol, czy odżywka białkowa znajdziesz na www.bodypak.pl

Hit enter to search or ESC to close