Domowe tortille vs. sklepowe

Domowe tortille, które nie ociekają tłuszczem tylko są fajną alternatywą posiłku z kurczakiem . Zrobiłam je z ekologicznej mąki pszennej, czyli moje tortillę są z GLUTENEM !Mój organizm toleruje sławny już wszystkim gluten i na pewno tortille zrobione własnoręcznie mają zdecydowanie lepszy skład niż te kupione w opakowaniu, które mają daty ważności po pół roku. Bez ulepszaczy i konserwantów, a najfajniejsze jest to, że smak w ogóle nie odbiega od tych sklepowych.

Składniki:
-mąka pszenna 2 szklanki
-160 ml gorącej, niewrzącej wody
-szczypta soli himalajskiej
-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy z solą. Dolewamy gorącą wodę oraz olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto rękoma około 4 minuty. Ciasto dziwimy na około 7 równych kulek. Każda kulkę musimy rozwałkować najbardziej płasko jak się da. Tortillę kładziemy na suchą patelnie . Czekamy minutę i obracamy na drugą stronę jeszcze na 30 sekund.
Tyle.


Placki powinny być trochę większe niż dni patelni, ponieważ na patelni itak się trochę skurczą. Patelnie polecam taką z powłoką teflonową, aby placki łatwo się obracały 😘
Dodaje również zdjęcie składu pierwszej lepszej gotowej, sklepowej tortilli. Sami zobaczcie i znajdźcie różnice.

Hit enter to search or ESC to close