Ekspresowe ciasteczka daktylowo-owsiane

Przedstawiam przepis na najszybsze i najpyszniejsze ciasteczka owsiane na świecie. Zrobienie ich wymaga tylko dobrych chęci, bo nie da się ich zepsuć! w dodatku potrzeba nam tylko kilku składników i możemy zamknąć je szczelnie pudełku i będą świeże kilka dni!

Przewijając się przez cukiernie zobaczyłam ostatnio jak bardzo dużo ludzi jest nie świadomych tego, że we wszystkich pseudo zdrowych ciasteczkach z płatkami owsianymi jest niezliczona ilość cukru. Natchnęło mnie to aby stworzyć te oto zdrowe ciasteczka dla wszystkich nieświadomych konsumentów. Jeśli widzimy, ze coś ma płatki owsiane nie koniecznie jest zdrowe, więc czytajmy etykiety i dbajmy o swoje zdrowie!

Składniki:

-3 garście daktyli bez pestek
-200 g mąki owsianej (ja zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane)
-garść żurawiny
-3 łyżki oleju kokosowego (może być inny) zawsze używam zwykłego i roztapiam go w garnuszku jednak dziś mi zabrakło i musiałam użyć PAMu do smażenia, ale też wyszło 🙂
-3 łyżki wiórek kokosowych
-opcjonalnie można użyć Flavour Dropsa o dowolnym smaku lub olejku aromatyzującego do ciast

Sposób przygotowania:

Wszystko razem ugniatamy na jednolitą zbitą masę. Następnie formujemy z niej ciasteczka i wykładamy na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.

Wszystko to wkładamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Ciasteczka wyciągamy i po ostygnięciu są gotowe do zjedzenia. Powiem szczerze, ze najlepiej smakują na drugi dzień!

Hit enter to search or ESC to close