Jakie jest najlepsze jedzenie? Takie, żeby można było je szybko zrobić i nadawało się do zabrania ze sobą w drogę. Dlatego postanowiłam zrobić te oto fit serniczki, które smakiem nie różnią się od tego nie fit, są doskonałą opcją na szybka przekąskę i idealnie zastępują słodycze! Bardzo fajne połączenie z daktylami jednak dla tych leniwych mamy dwie wersje, by się za bardzo nie narobić.
Masa twarogowa będzie taka sama więc w zalezności od tego, czy ktoś chce spód daktylowy czy nie sam dostosuję się do przepisu.
Spód:
– Pół szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
– łyżka kakao
– Łyżeczka sody
– 100 g daktyli
– Wrzątek
– 15 g miękkiego oleju kokosowego lub masła
Ugniatamy na gładką masę. Wbijamy masę do połowy foremki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie robimy masę sernikową.
Składniki na masę:
– 250 g twarogu chudego
– 250 g ricotty
– 2/3 szklanki ksylitolu
– 1 budyń waniliowy
– kilka kropelek ekstraktu z wanilii
– 1 jajo
Wszystko razem blendujemy na bardzo gładką masę. Najlepiej użyć dobrego blendera aby zmielić dobrze twaróg. Gdy spód nam się już upiecze wyciągamy foremki i wlewamy na górę masę serową . Ponownie dajemy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Dla tych leniwych, którzy nie chcą robić daktylowego spodu można wlać samą masę serową i też wyjdzie bardzo dobre. 🙂