Fit ciasto marchewkowe przekładane kokosowym kremem

Z pełną odpowiedzialnością twierdzę, że przedstawiam Wam najlepsze ciasto na świecie. Mała inspiracja przy pisaniu diety dla jednej z dziewczyn sprawiła, ze udało mi się stworzyć coś wyśmienitego, co na prawdę zaspokoiło mój apetyt na słodkie.
Ciasto z marchewki przełożone kremem z mleczka kokosowego dla wszystkich łakomczuchów.

Składniki:

ciasto:

– 3 spore matchewki
– 1,5 szklanki mąki owsianej
– 4 jaja
– 3/4 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej, czyli stawiamy na kuchence i roztapiamy go)
– pół szkalnki ksylitolu
– łyżeczka proszku d/p
– płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki przyprawy do piernika (można pominąć)
– kilka kropel śmietankowego lub waniliwoego aromatu do ciasta

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy osobno z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, a żółtka osobno z cukrem.
2. Gdy mamy pianę i słodkie żółtka powolutku łączymy je ze sobą mieszając drewnianą szpatułką.Stopniowo dolewamy olej kokosowy.
3. Mąkę mieszamy z przyprawami, sodą, proszkiem d/p. Mieszankę powoli przesypujemy do masy ciągle mieszając.
4. Gdy mamy jednolitą masę dodajemy do niej kilka kropel aromatu.
5. Startą na tarce marchewkę odciskamy z soku. Dodajemy do naszej masy i mieszamy do jednolitej konsystencji. Ja ułatwiłam sobie życie i posiekałam marchew w blenderze.

Całość przelewamy do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Wsadzamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50-55 minut.

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, przekrajamy na pół i wykladamy środek masą.

Masa:

– dwie puszki mleczka kokosowego (najlepsze z Lidla – potrzebujemy tylko stałą część, a to z Lidla mam sprawdzone)
– 2 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki wiórek kokosowych

Z mleczka wyciągamy tylko stałą część (sprawdzone mleko które dzieli się na wodę i śmietankę znajdziesz w Lidlu) . Dodajemy ksylitol i wiórki kokosowe.
Blendujemy calość na gładką masę. Z wody, która nam zostanie możemy np. zrobić koktajl lub dodać ją do owsianki.

Całe ciacho wkładamy jeszcze na kilka godzin do lodówki.
Smak doskonały gwarantowany, a wszystko legalnie!
Kto spróbuje? :*

Hit enter to search or ESC to close