Daktyle to jedne z najwcześniej poznanych i uprawianych przez człowieka owoców. Warto wiedzieć, że daktyle to nie tylko słodki smak lecz również sporo właściwości leczniczych. Zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, które zwiększają odporność organizmu oraz niwelują stany zapalne w organizmie człowieka. A więc, czy ktoś ma ochotę na oreo w zdrowszej wersji?
Składniki ciastka:
-Pół szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
-Pół szklanki kaszy jaglanej suchej zmielonej na mąkę
-2 łyżki kakao
-Łyżeczka sody
-100 g daktyli
-Wrzątek
-20 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Gdy minie 15 minut odlewamy
wodę i blendujemy na gładko, dodajemy do nich olej kokosowy.
Mąki, sodę i kakao łączymy ze sobą i dodajemy do naszej zblendowanej masy.
Wszystko to ugniatamy ze sobą i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
Kieliszkiem wycinamy małe kółeczka które dziurkujemy widelcem.
Wsadzamy na 15 min do piekarnika na 180 stopni.
Masa oreo:
-Garść orzechów laskowych zblendowanych na mąke
-4 łyżki serka ricotty
-Łyżeczka ksylitolu
-2 łyżki odżywki białkowej wanilia lub ciastko/można dać mleko w proszku
-Łyżka oleju kokosowego roztopionego
Składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki, aż upieką się i ostygną nasze ciasteczka.
Następnie ciasteczka przekładamy kremem i gotowe.
Wartości odżywcze:
Można zajadać. Wyszło mi aż 41 ciastek, a jedno ciasteczko zawiera:
40 kcal w tym: B: 1,3g , T: 2,4g, W: 3,5g.
Wyglądają bardzo oryginalnie, a do tego również tak smakują, więc są doskonałą alternatywą
dla wszystkich oreożerców!