FIT placki ziemniaczane z gofrownicy

Propozycja gofrów ziemniaczanych zrodziła się z chęcią odtłuszczenia popularnych placków, które smaży się na głębokim oleju. Gofrownica jest o tyle fajnym sprzętem, że spokojnie można ją spryskać sprayem z olejem do smażenia lub wysmarować delikatnie pędzlem i gofry wyjdą itak chrupiące i zarumienione.

Składniki na 8 gofrów:

– pół kg obranych ziemniaków
– 1 jajo
– dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3/4 szklanki mąki ryżowej lub innej
– sól i pieprz wg uznania
– cebula

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach lub włóż do blendera. Dodaj jajoi pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie zmieszaj i dodaj resztę składników. Gofrownicę rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj pędzelkiem. Wlej masę ziemniaczaną do gofrownicy i wyciągnij po kilku minutach.

Dodatki:

U mnie było to jajko sadzone i jogurt naturalny z koperkiem, ale tutaj można postawić na dowolność. Jest to zdrowsza wersja placków ziemniaczanych ponieważ nie jest smażona na głębokim oleju, tylko do jej zrobienia użyłam minimalną ilość tłuszczu.

Hit enter to search or ESC to close