Propozycja gofrów ziemniaczanych zrodziła się z chęcią odtłuszczenia popularnych placków, które smaży się na głębokim oleju. Gofrownica jest o tyle fajnym sprzętem, że spokojnie można ją spryskać sprayem z olejem do smażenia lub wysmarować delikatnie pędzlem i gofry wyjdą itak chrupiące i zarumienione.
Składniki na 8 gofrów:
– pół kg obranych ziemniaków
– 1 jajo
– dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3/4 szklanki mąki ryżowej lub innej
– sól i pieprz wg uznania
– cebula
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach lub włóż do blendera. Dodaj jajoi pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie zmieszaj i dodaj resztę składników. Gofrownicę rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj pędzelkiem. Wlej masę ziemniaczaną do gofrownicy i wyciągnij po kilku minutach.
Dodatki:
U mnie było to jajko sadzone i jogurt naturalny z koperkiem, ale tutaj można postawić na dowolność. Jest to zdrowsza wersja placków ziemniaczanych ponieważ nie jest smażona na głębokim oleju, tylko do jej zrobienia użyłam minimalną ilość tłuszczu.