Fit szarlotka z figami

Czasem bywa tak, że masz w domu jakiś składnik i koniecznie nie chcesz żeby się zepsuł i chcesz go jakoś wykorzystać. Ja miałam jabłka i figi i wielką ochotę na jakieś pyszne ciacho. Zatem wymyśliłam piękną tartę z jabłkami o cynamonowym spodzie, którą można kwalifikować po prostu jako fit szarlotkę. Wykorzystałam też różne inne składniki, które zalegały mi w domu, także użyłam kreatywności na poziomie dosyć wysokim. Sami zobaczcie co z tego wyszło.

Spód do tarty

Składniki:

– 80 g mąki owsianej
– 80 g mąki pszennej
– 20 g skrobii ziemniaczanej
– 60 g płynnego oleju
– 60 g miodu
– łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Połącz składniki i uformuj jednolitą masę. Masa powinna być lekko wilgotna. Spód foremki smarujemy tłuszczem i wbij ciasto po brzegi. Ja robiłam w zwykłej formie na ciasto, ale jesli masz specjalną do tarty to będzie dużo prościej. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut i wyciągnij do ostudzenia.

Środek:

– serek bieluch naturalny 150 g
– łyżka nasionek chia
– odżywka białkowa o smaku waniliowym lub łyżka ksylitolu  albo miodu

Sposób przygotowania:

Zmieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż na ostudzony spód.

Mus jabłkowy

Składniki:

– 4 małe jabłka
– łyżka agar-agar (zobacz co to jest agar-agar TUTAJ )

Sposób przygotowania:

Jabłka zetrzyj na tarce, albo zblenduj. Dodaj agar-agar, podgrzej w rondelku i zostaw do wystudzenia. Wylej na serek z odzywką, którym wcześniej wysmarowaliśmy spód.
Na górę powbijaj pokrojone figi.

Ciasto zostaw w lodówce na kilka godzin.

Zobacz także : Fit chipsy z mikrofali w 2 minuty

 

Hit enter to search or ESC to close