Gołąbki z kalafiorowym ryżem

Szukasz ograniczenia węglowodanów złożonych w swoich daniach? Mam dla Ciebie świetna propozycję! Ulubione danie wszystkich Polaków teraz w wersji odchudzonej!

Gołąbki robione jak u mamy, ale bez ryżu. W zamian za niego dajemy bardzo niskokaloryczny kalafior i szczerze? Wychodzą nieziemskie! Spróbuj koniecznie i łap przepis!

Składniki:

– kapusta włoska,
– kalafior,
– łopatka wieprzowa mielona,
– cebula,
– olej do zeszklenia cebuli,
– sól , pieprz,
– pieczarki , śmietana 30%

Sposób przygotowania:

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do gotującej się wody na pół godziny.
Po pół godziny liście powinny być już elastyczne i miękkie do zawijania gołąbków. Kalafior trzemy na tarce lub dajemy do blendera ale nie miksujemy na gładki mus tylko na takie kawałki wielkości ryżu.
W misce mieszamy kalafior z mięsem, zeszkloną cebulką, solą i pieprzem. Zawijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym w dość ciasnej odległości.
Wlewamy dwie szklanki wody i zapiekamy 1,5 h w piekarniku 180 stopni.

Sos: Pieczarki szklimy na oleju, dodajemy sól pieprz, czosnek i podlewamy śmietanką. Czekamy, aż sos się trochę zredukuje i podajemy na talerzu z gołąbkami.

Do gołębi możemy także zrobić sos pomidorowy i nie używać śmietany, co sprawi, że to danie będzie jeszcze bardziej niskokaloryczne, niż z tym sosem pieczarkowym, który jest dośc tłusty. Ja zawsze uważam, że każdy przepis można dostosować pod daną dietę, więc zainspiruj się tym pomysłem i rób sobie danie pod siebie <3

Hit enter to search or ESC to close