Krem z buraków

Wystarczyło tylko kilka składników i powstało coś, co rozgrzeje chyba największego zmarzlucha. Czy jest tu ktoś, kto nie lubi zup kremów?
Jeśli tak to gwarantuje, że po tym kremie z buraków zmieniłby zdanie!

Składniki:

-dwie marchewki
-3 buraki
-cebula (u mnie czosnkowa, ale można dać zwykłą)
-Ząbek czosnku
-1/3 selera
-korzeń pietruszki
-łyżeczka startego imbiru
-jeden duży ziemniak lub jeśli chcemy jeszcze bardziej gęste to dwa
-przyprawy (obowiązkowo papryka słodka, pieprz cayenne lub chilli, i tymianek, reszta dowolnie tak jak na zupę)
-łyżka soku z cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i buraki kroimy na drobne części. Cebulę szatkujemy wraz z ząbkiem czosnku.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmażamy delikatnie cebulę i czosnek, następnie dodajemy części buraka i ziemniaka.
Wszystko podsmażamy przez 2 minuty na małym ogniu tak aby nam się oliwa z oliwek nie przypaliła!


Dodajemy do tego 1,5 litra wody. Wkładamy resztę warzyw oraz przyprawy i gotujemy przez 1,5 h.
Po ugotowaniu warzyw (muszą być miękkie) dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Zupę blendujemy blenderem na gładko.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.

Polecam każdemu na rozgrzanie! ;*

Hit enter to search or ESC to close