Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Jesień pomimo, że jest piękną porą roku, nie jest dla mnie ulubioną. Jako, że mam bardzo wyziębiony organizm, ciągle jest mi zimno o tej porze roku staram się jeść jak najwięcej potraw o tak zwanym ciepłym charakterze. Zupy, kremy z warzyw sprawiają, że po prostu jest mi cieplej. Tym razem stworzyłam krem paprykowo pomidorowy do którego dodałam trochę serka mascarpone. Jest on dla mnie rozgrzewającą opcją na chłodne dni i polecam osobom, które tak jak ja ciąglę chodzą z podkulonymi z zimna ramionami.

Składniki:

– 4 papryki
– 4 pomidory
– papryczka chilli
– oliwa z olwiek
– 2 ząbki czosnku
– cebula
– marchew
– 3 ziemniaki
– 1,5 L wody
– przyprawy: sól, czarnuszka, bazylia, lubczyk, pietruszka
– dwie łyżki mascarpone/ricotty lub słodkiej śmietanki.

Sposób przygotowania:

Paprykę, chilli i pomidory wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij je, ostudź i zdejmij z nich skórkę. Chilli zostaw w całości.
Ziemniaki, cebulę i marchew obież ze skóry.
Na oliwie podsmaż ziemniaki przekrojone w kostkę, cebulę przez około 3 minuty i na ostatnią minutę dodaj czosnek.
Dolej wodę, wrzuć marchew i przypieczone obrane warzywa + chilli. Dopraw do smaku.
Gotuj przez 30 minut. Następnie zblenduj wszystko na gładki krem.
Na koniec dodaj serek mascarpone i zblenduj jeszcze przez chwilę.
Krem podawaj z ciepłą grzanką czosnkową, którą wcześniej przygotuj w piekarniku.

Zobacz także przepis na ANTYBAKTERYJNY KREM  CZOSNKOWY 

Hit enter to search or ESC to close