Krem z soczewicy

W tym szczególnym okresie, gdzie większość Polaków siedzi w domach, bo na zewnątrz ogromne zagrożenie, można pomyśleć o gotowaniu, bo w końcu znajdujemy czas na to by poeksperymentować w kuchni. Mnie zainspirował ostatnio kolega z pracy, który przedstawił pyszny przepis na zupę z soczewicy. Trochę zmodyfikowałam i powstał mój krem z soczewicy, który będzie gościł u nas w domu teraz bardzo często.

Składniki:

– łyzka oliwy z oliwek
– dwa ząbki czosnku
– cebula
– dwa małe ziemniaki
– świeża kolendra
– świeża bazylia
– pieprz czarny
– pieprz cayenne
– sól
– marchew
– kawałek pora
– kawałek selera
– soczewica czerwona 150 g
– jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na pare godzin. Odlewamy wodę i zaczynamy gotować zupę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, kroimy ziemniaka cebulę i czosnek na talarki i podsmażamy delikatnie aż do zarumienienia.
Dolewamy do zarumienionych warzyw 2 litry wody. i dodajemy pozostałe warzywa i zioła. Wsypujemy soczewicę wcześniej odmoczoną.
Gotujemy zupę przez 1,5 h do momentu aż warzywa będą miękkie.
Wszystko razem blendujemy i na koniec dodajemy kapkę jogurty naturalnego.

Hit enter to search or ESC to close