Krem z zielonych szparagów i cukinii

Sporo ostatnio się mówi o szparagach. Widzimy, że wiosną są dostępne niemal w każdym sklepie, dlatego powinniśmy wiedzieć jakie niosą za sobą właściwości i z czym się je je. Ja dziś przygotowałam dla Was przepyszny krem ze szparag, który podbije serca nie tylko fit maniaków.
Jedną z największych zalet sylwetkowych jest to, ze szparagi mają mało kalorii dlatego będą kompanem osób będących na diecie..Mimo niskiej kaloryczności szparagi są skupiskiem wielu witamin i minerałów takich jak witamina C, E, beta karoten, kwas foliowy, glutation, inulina i wiele innych.

Składniki na przepyszny krem ze szparagów:

– pęczek szparagów zielonych
– 5 małych młodych ziemniaczków
– połówka cukini
– cebula dymka
– pół marchewki
– ząbek czosnku
– por
– oliwa z oliwek (u mnie dwie łyżki)
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi, chili, papryka słodka
– ser mozzarella
– śmietana 12% (u mnie pół szklanki na całą zupę)

Sposób przygotowania:

na oliwie podsmaż delikatnie pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i szparagi. Dodaj do tego pokrojony na drobno czosnek. Zalej wszystko litrem wody i dodaj marchewkę i pokrojoną w kostkę obraną cukinię. Gdy wywar się zagotuje, dodaj przyprawy i gotój do miękkości wszystkich warzyw. Zblenduj wszystko razem i zahartuj śmietanę.
Zahartować śmietanę można w ten sposób, że do szklanki wlewamy odrobinę gorącej zupy, mieszamy ze śmietaną i następnie wlewamy to do całości zupy. Przed podaniem posyp serem mozzarellą i udekoruj bazylią.

Hit enter to search or ESC to close