Kurczak w sosie curry

Kurczaka można robić na różne sposoby jednak ja od jakiegoś czasu uwielbiam robić go z dodatkiem curry. Połączenie tej przyprawy z mlekiem kokosowym, powoduje idealną kompozycję, która niczym nie przypomina nudnego codziennego kurczaka z ryżem. Czasem taka mała odmiana, potrafi zdziałać cuda!

Składniki:

-Pierś z kurczaka
-Cebula czerwona/ zwykła
-ząbek czosnku
-sól
-pieprz
-łyżeczka ksylitolu
-pół łyżeczki kurkumy
-łyżeczka curry
-chilli w zależności od tego jak bardzo ostro lubicie
-3/4 puszki mleczka kokosowego
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego
-olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Opruszyć solą i pieprzem, chilli, i pokrojonym czosnkiem, odstawić na 10 min. Cebulke również drobno pokroić i podsmażyć na oleju ja użyłam kokosowego rafinowanego.


Kawałki kurczaka dołożyć do zarumienionej cebuli i podsmażyć 5 minut.
Następnie dodać curry, kurkumę i ksylitol. Wszystko to zalać mleczkiem kokosowym i mieszać przez kilka minut. Następnie powolutku dodajemy jogurt – ostrożnie, aby nam się nie zważył.
Podgotowujemy jeszcze energicznie mieszając około 6 minut i danie gotowe do podania.
Kurczaka podajemy z ryżem i świeżo startymi ogórkami.

Hit enter to search or ESC to close