Niskokaloryczne Brownie bez mąki

Postanowiłam odświeżyć mój hit, czyli niskokaloryczne brownie tym razem w wersji szybszej, bo bez masy budyniowej w środku. Ciasto bardzo często przemycam do moich diet, ponieważ nie tylko jest ekspresowe w wykonaniu, ale również dobrze smakuje i może zastąpić słodycze! Podstawą jest tutaj czerwona konserwowa fasola i banany co sprawia, że ciasto ma konsystencje idealnego murzynka, a jest bez dodatku mąki. Łapcie przepis, a gdyby ktoś chciał zrobić tą samą wersję, ale z budyniem to kliknijcie w ten link 

Składniki:

-2 puszki czerwonej fasoli (trzeba dobrze wypłukać)
-2 banany
-3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
– łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jaja
-3 łyżki kakao
-odrobina oleju do wysmarowania blachy (u mnie okrągła tortownica)

Przygotowanie:

Otwieramy puszki fasoli i wysypujemy na sitko. Płuczmy fasolę i przekładamy do miski. Dodajemy jaja i banany, miksujemy. Następnie po kolei dodajemy resztę składników, ciągle miksując blenderem. Jeśli masa już będzie gładka przelewamy ją do okrągłej, nasmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Można na górę posypać zmielony na pył erytrytol lub ksylitol. Ja czasem daję też czekoladę gorzką.

Jeden kawałek mojego ciasta ma tylko 159 kcal!

Hit enter to search or ESC to close