Niskokaloryczny biszkopt owsiany przekładany masą białkową

Przepis na ciasto, które jest lekkie, ma mało kalorii i do tego smakuję bardzo dobrze istnieje! I ja właśnie dziś chciałabym go przedstawić. Ostatnio próbuje, robić potrawy, które nie są zbyt ciężkostrawne i jak widać udało mi się stworzyć coś, co moim zdaniem zasmakuje każdemu.

Biszkopt:

-3 duże jaja
-3 kopiaste łyżki mąki owsianej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki ksylitolu jeśli lubisz bardziej słodkie to 3/4 szklanki
-3 łyżki gorącej wody
-szczypta soli
-ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka zmiksuj z mąkami przesianymi przez sito, ksylitolem, wodą oraz ekstraktem waniliowym.
dodaj ubitą pianę z białek i zmieszaj delikatnie szpatułką do połączenia składników.


Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy nasmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku w 175 stopniach przez około 35 minut.
Jak biszkopt się upiecze i ostudzi to przekroić go na pół i przełożyć masą.

Masa:

-Opakowanie 200 g sera Ricotty
-2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku (będzie pasowała truskawkowa, waniliowa, jagodowa, w sumie to każda) Jeśli ktoś nie używa odżywek może dać np. kakao wtedy masa będzie czekoladowa 🙂
-Łyżeczka ksylitolu

Wszystko mieszamy ze sobą i wykładamy w środek biszkoptu.

Wartości odżywcze:

Całość to: 977 kcal w tym:

B: 90 g
W: 57 g
T: 47 g.

Ciasto podzieliłam na 6 równych części (wyszły duże i sycące) więc jeden kawałek to:

163 kcal w tym:

B: 15g
W: 10 g
T: 8 g.

 

Produkty takie jak ksylitol, czy odżywka białkowa znajdziesz na www.bodypak.pl
Hit enter to search or ESC to close