Owsiana tarta z czekoladowym kremem i malinami

Maliny to chyba obok truskawek moje ulubione owoce. Nie dość, że pięknie się prezentują to jeszcze cudonie smakują. Nie miałam pomysłu na drugie śniadanie, więc wymyśliłam, że skleje wszystko co mi zostało, dodam moje cudowne owoce i tak oto wyszło mi to ciacho. Niestety nie miałam formy do tarty, więc zrobiłam je ręcznie, ale jak widać wszytsko się da i pięknie wyszło 🙂

Składniki na spód:

– 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
– 3/4 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
– jajko
– 3/4 szklanki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane miele w młynku do kawy. Dodaje do nich pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatam na gładką masę. Formuje kulkę i wkładam ją do reklamówki, a następnie na 10 minut do zamrażarki. Wyciągam i wbijam ciasto w formę do tarty. Ja nie miałam formy więc uformowałam po prostu okrągły placek z wystającymi brzegami. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasto przez 15 minut. Pozostawiam do ostudzenia.

Składniki na krem czekoladowy:

– stała część schłodzonego mleka kokosowego
– kakao
– ksylitol
– orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Śmietankę z mleczka kokosowego mieszam z resztą składników. Orzechy ubijam na gładki pyłek. Jesli konsystencja jest gładka, wylewam ją na wcześniej upieczone i ostudzone ciasto. Dekoruje malinami i wkładam do lodówki na całą noc.

Hit enter to search or ESC to close