Owsiana tortilla z ruccolą, pomidorkami i szynką parmeńską

Kocham kuchnię włoską! Oleje, oliwy, rucola, szynki dojrzewające, sery i wiele innych rzeczy! Tak mocno chciało mi się pizzy, że postanowiłam zrobić coś podobnego i połączyć meksykańsko-polską tortillę oraz włoskie dodatki!
Spróbujcie, a nie pożałujecie, a w dodatku będzie to fajna alternatywa na przykład na romantyczną kolację!

Składniki:

– 150 g mąki owsianej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– ¾ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 i ½ szklanki gorącej wody

Do mąk i soli powoli dodawać ciepłą wodę, mieszając ciasto. Następnie dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Uformuj kulki i odstaw na 3 minutki.
Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na suchej patelni, z obu stron około 1-2 minuty.

Na placki skrój i zblenduj pomidor z bazylią i solą himalajską. Przykryj rukolą i dodaj szynkę parmeńską. Całość posyp parmazanem i pomidorkami koktajlowymi.
Można zwinąć tortillę lub przykryć drugą.

Hit enter to search or ESC to close