Prosty przepis na ciasto bananowe

Prosty przepis na ciasto bananowe podbija podniebienia moich znajomych. Jak to możliwe? Znalazłam w lodówce dwa banany, które już były za dojrzałe, żeby móc dalej je trzymać. Postanowiłam je dobrze wykorzystać i tym samym przyniosłam do pracy bananowy chlebek. Czas przygotowania to jakieś 10 minut.

Składniki:

– 2 niepełne szklanki mąki u mnie pszenna z owsianą
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 szklanki ksylitolu
– 2 średnie jaja
– 200 g oleju kokosowego lub innego tłuszczu np. masła
– 2 duże banany najlepiej dojrzałe
– opcjonalnie: żurawina

Sposób przygotowania:

Mąkę, sodę i proszek przesiewamy przez sitko do miski. W osobnej miksujemy jaja ksylitol i olej. Stopniowo łączymy składniki suche z mokrymi. Dodajemy banany i dalej miksujemy. Masa powinna być dość gęsta. Do masy wsypujemy dwie garście żurawiny (nie musi być jak ktoś nie lubi). Formę do babki smarujemy tłuszczem i wlewamy masę. Możemy też zrobić to w keksówce. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40 minut.

Hit enter to search or ESC to close