Przepis na grillowany łosoś z warzywami

Ryby są bardzo ważne w naszej diecie, a niestety tak często o nich zapominamy. Zawartość NNKT wpływa doskonale na pracę mózgu, dlatego powinniśmy chociaż raz w tygodniu zamienić na nie kurczaka! Ja uwielbiam łososia grillowanego z warzywami, dlatego postanowilam pokazać Wam jak szybko i prosto można zrobić obiad, który będzie świetną opcją dla całej rodziny!

Składniki:

– łosoś 150 g

– olej rzepakowy 2 łyżki

– warzywa na patelnię

– sól

– pieprz

– papryka wędzona

– sok z cytryny

– ziemniaki 3 sztuki

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki obtocz w łyżce oleju i przyprawach: sól pieprz, papryka wędzona. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez około 40 min.

  1. Wyciągnij patelnię grillową i posmaruj na niej pędzelkiem bardzo małą ilością tłuszczu. Rozgrzej ją i połóż łososia. Dodatkowo wrzuć warzywa na patelnię. Smaż z jednej strony do momentu aż mięso całkowicie zmieni kolor na bladoróżowy. Warzywa można też ugotować w wodzie lub na parze.

  1. Podawaj łososia polanego sokiem z cytryny , ziemniaczkami i warzywami.

Hit enter to search or ESC to close