Sezonowe owoce przynoszą wiele inspiracji. U mnie na śniadanie przeważnie jajko na miękko i grzanka z awokado bo jest szybko, ale dziś miałam trochę więcej czasu i postanowiłam wykorzystać truskawki i borówki do moich przepysznych puszystych pancake`s.
Składniki:
– dwie łyżki jogurtu greckiego
– dwie łyżki mleka 2%
– dwa jajka
– 20 g mąki
– 20 g odżywki białkowej o smaku biała czekolada lub wanilia
– łyżka erytrytolu
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka oliwy
Dodatki:
– sezonowe owoce
– masło orzechowe
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka połącz z jogurtem, mlekiem odżywką, erytrytolem, mąką i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tak aby nie było grudek.
Połącz masę z wcześniej ubitymi białkami i zmieszaj drewnianą szpatułką.
Na patelni rozsmaruj pędzelkiem łyżeczkę oliwy z oliwek lub innego tłuszczu.
Wlewaj po pół łyżki wazowej na jednego pancake. Po usmażeniu naleśniki udekoruj owocami i polej masłem orzechowym lub sosem ZERO.
Ciekawostka:
Naleśniki obróć dokładnie wtedy gdy zobaczysz na górze pęcherzyki powietrza.