Niskokaloryczna rolada waniliowa

Sezonowe owoce, upał i brak czasu napędzają nas do jedzenia pysznych, ale i szybkich posiłków w ciągu dnia. Nic więc prostszego, ponieważ są takie przepisy, które mogą być zrobione wcześniej i w gotowości czekać, aż zachce nam się zjeść coś słodkiego!

Przedstawiam Wam bezglutenową roladkę z nadzieniem, która nie dość, że powala smakiem to jeszcze jest prosta do zrobienia i może leżeć nam w lodówce nawet przez cały tydzień.

SKŁADNIKI:

Baza:

-3 jajka (białka będziemy ubijać na pianę, więc musimy je rozdzielić)
-40 g mąki kukurydzianej (może być też inna)
-40 g ksylitolu
-olejek waniliowy (3 kropelki)

Masa:

-150 g jogurtu greckiego
-2 łyżki ricotty
-15g łyżki ksylitolu
-miarka odżywki białkowej That`s The Whey (u mnie waniliowa)/ jeśli ktoś nie używa to może być budyń waniliowy bez cukru
-pół szklanki wody
-1 łyżka żelatyny
Polewę robimy z 2 kostek gorzkiej czekolady i połowy łyżeczki oleju kokosowego.

SPOS
ÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dokładamy do nich żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy ksylitol, mąkę i krople olejku waniliowego. Wszystko razem mieszamy.
Uzyskaną masę rozsmarowujemy na cieniutki prostokąt np. na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy ok.15 minut w temp.170 stopni.

Jogurt łączymy z ksylitolem i dodajemy ricottę i odżywkę, mieszamy trzepaczką. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy aż ostygnie i później dolewamy ją stopniowo do masy ciągle mieszając. Uzyskaną masę rozsmarowujemy na naszym upieczonym i ostygniętym placku i zawijamy w roladę.

Oblewamy polewą, którą zrobiliśmy roztapiając kostki czekolady w oleju kokosowym.
Wkładamy roladkę na kilka godzin do lodówki i gotowe 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Cała rolada ma tylko 810 kcal w tym:
B: 62 g
W: 42 g
T: 43 g
Mi Wyszło z niej 5 kawałków, więc jeden ma tylko 162 kcal w tym:
B:12 g
W: 9 g
T: 8 g.

Produkty takie jak odżywka białkowa znajdziesz na www.bodypak.pl

Hit enter to search or ESC to close