Sezonowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa jest doskonałą alternatywą posiłku chroniącego naszą odporność w okresie jesienno zimowym. Nie ma nic lepszego jak sezonowe warzywa i owoce, a w tym okesie możemy liczyć praktycznie tylko na dynię. Na rozgrzewkę w chłodniejsze dni ta zupa sprawdzi się idealnie, a dodatkowo będzie idealną opcją na zbilansowanie w swojej diecie witamin i minerałów.

Składniki:

-dwa ziemniaki
-1,5 szklanki puree z dyni
– 2 Ząbki czosnku
– cebula
– łyżka oliwy
– marchew
– pietruszka
– plaster selera
– lubczyk
– mleczko kokosowe 75 ml.
– starta łyżeczka imbiru
– ser cheddar.

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmaż cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w duża kostkę ziemniaki. Następnie dolej wody. Wrzuć do wody obrana marchew i pietruszkę oraz seler i lubczyk. Dodaj puree z dyni i dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, papryka wędzona i ostra. Na koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i starty imbir. Gdy warzywa będą miękkie zbleduj na krem. Posyp startym serem i podawaj z grzankami.

Taka zupka w okresie jesienno zimowym ma bardzo dużo witamin i minerałów potrzebnych do zdrowego funkcjonowania organizmy. W okresie gdzie nie ma sezonowych owoców musimy szukać naturalnych witamin na przykład w dyni, ponieważ rosnąc w Polsce nie jest przetworzona i naszpikowana substancjami chemicznymi.

 

Hit enter to search or ESC to close