Szakszuka z włoskimi grzankami z piekarnika

Często jest tak, że nie mamy pomysłu na kolację, lub po prostu mamy ochotę zjeść coś lekkiego. Świetną opcją jest szakszuka danie, które lubi niemal każdy i które można zrobić w trakcie przerwy reklamowej ulubionego serialu.

 

Składniki:

– pomidor malinowy

– papryka

– cebula czerwona

– pieprz cayenne

– sól himalajska

– bazylia

– ząbek czosnku

– pół bagietki

– ruccola

– oliwa z oliwek

– szynka parmeńska

Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na patelni spryskanej olejem. Pomidora sparz we wrządku , przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój go w drobną kostkę razem z papryką. Wyłóż na patelnię, na której zarumieniła się cebulka.

Do pomidorów i papryki wbij jajko. Smaż do tej pory, aż się nie zetnie. W między czasie włóż pokrojoną bagietkę na 3 minutki do piekarnika. Wyjmij, spryskaj oliwką z oliwek, nałóż ruccolę i szynkę parmeńską.

Szkszukę podawaj z grzankami, ale również można bez – wtedy będzie śniadaniem, w którym przeważa białko i tłuszcz.

 

Hit enter to search or ESC to close