Często jest tak, że nie mamy pomysłu na kolację, lub po prostu mamy ochotę zjeść coś lekkiego. Świetną opcją jest szakszuka danie, które lubi niemal każdy i które można zrobić w trakcie przerwy reklamowej ulubionego serialu.
Składniki:
– pomidor malinowy
– papryka
– cebula czerwona
– pieprz cayenne
– sól himalajska
– bazylia
– ząbek czosnku
– pół bagietki
– ruccola
– oliwa z oliwek
– szynka parmeńska
Sposób przygotowania:
Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na patelni spryskanej olejem. Pomidora sparz we wrządku , przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój go w drobną kostkę razem z papryką. Wyłóż na patelnię, na której zarumieniła się cebulka.
Do pomidorów i papryki wbij jajko. Smaż do tej pory, aż się nie zetnie. W między czasie włóż pokrojoną bagietkę na 3 minutki do piekarnika. Wyjmij, spryskaj oliwką z oliwek, nałóż ruccolę i szynkę parmeńską.
Szkszukę podawaj z grzankami, ale również można bez – wtedy będzie śniadaniem, w którym przeważa białko i tłuszcz.