Wegańskie flaczki z boczniaków

Mamy alternatywne dla tych co nie lubią, brzydzą się a może po prostu nie mogą jeść flaków! Myślę, że to na tyle warta uwagi potrawa, że warto przetestować ją chociażby w wersji wegańskiej która kompletnie nie odbiega od tej tradycyjnej!

Spróbujcie koniecznie a będziecie zachwyceni!

Składniki na 2 porcje :

👉🏻 2 łyżki oliwy z oliwek
👉🏻 marchewka
👉🏻 1/3 pietruszki
👉🏻 30 g selera
👉🏻 mała cebula
👉🏻 250 g boczniaków
👉🏻 2 ząbki czosnku
👉🏻 łyżeczka koncentratu pomidorowego
👉🏻 łyżeczka słodkiej papryki
👉🏻 dwie szczypty chilli
👉🏻 łyżeczka soli
👉🏻 łyżeczka majeranku
👉🏻 liść laurowy
👉🏻 ziele angielskie
👉🏻 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
👉🏻 1/4 łyżeczki startego lub suszonego imbiru

Sposób przygotowania :

Warzywa pokrój w paseczki lub mała kostkę. W garnku na oliwie delikatnie je podsmaż i dodał 500 ml wody . Boczniaki pokrój w paski . Dodaj do gotujących się warzyw . Wykrój lub przyciśnij przez praskę czosnek i dodaj pozostałe przyprawy . Gotuj 35 minut na wolnym ogniu . Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie dopraw do smaku .

Hit enter to search or ESC to close