Żelatyna vs. agar-agar

W ostatnim przepisie użyłam produktu, który nosi wdzięczną nazwę Agar-agar. Co to takiego jest i gdzie można to kupić? Opowiem Wam o tym w tym artykule.

Co to jest agar-agar i do czego się go używa?

Agar to substancja żelująca swoim działaniem przypominająca pospolitą żelatynę. Pozyskiwana jest z naturalnie występujących alg morskich, a dzięki swoim żelującym właściwościom znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym. Agar należy do grupy wielocukrów i jest meiszaniną agarozy i agaropektyny. Jest on dostępny w naszych sklepach pod postacią proszku, listków, kostek oraz nitek, ale najczęściej spotkacie się z jego sproszkowaną wersją na sklepowych półkach. Agar nie ma smaku, zapachu i jest bezbarwny, dlatego jest idealny do puddingów, galaretek, musów, czy dżemów.

Różnica między agarem a żelatyną

Agar-agar to produkt całkowicie roślinny, zatem sprawdzi się zarówno dla wegetarian i dla wegan. Dodatkową jego zaletą jest brak smaku i zapachu oraz to, że mocno wiąże potrawy i nadaje się doskonale do delikatnych potraw nie psując ich smaku. Dodając żelatynę, czasami spotykamy się z innym posmakiem i zapachem, który nie każdemu odpowiada.
Agar-agar również dużo szybciej tężeje zatem nie musimy czekać pół dnia na zestalenie potrawy. Produkt ten jest bardzo bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego oraz witamin i w porównaniu do żelatyny ma więcej właściwości odżywczych.

Gdzie kupić i ile kosztuje

Ja znalazłam agar-agar w 3 z 5 supermarketach w moim mieście oraz sklepie osiedlowym, co może znaczyć, że jest on dośc popularny i nie musicie jechać do sklepu ze zdrową żywnością aby go nabyć. Cena przewyższa żelatynę, ponieważ agar kosztuje około 10 zł za 100 g. Nie jest to jednak aż tak droższe niż żelatyna ponieważ popularna 50 g paczka żelatyny wieprzowej kosztuje około 3 zł, wiec 100 g około 6 co daje nam różnicę tylko 4 złotych.

Zobacz przepis na szarlotkę z agar-agar TUTAJ

Hit enter to search or ESC to close